ارائه شده در جشنواره روز آزادی نرمافزار ۱۳۹۵ در تهران
سایت جشنواره: http://sfd.fsug.ir/1395/
اسلایدها: https://sfd.fsug.ir/1395/images/presentations/Vahid_Alamfard_Why_Do_Most_Supercomputers_Use_GNU_Linux.pdf
اسلایدشیر: http://www.slideshare.net/tehsfd/ss-70659333
ارائهدهنده: وحید عالمفرد
ابررایانه (Supercomputer) به رایانهای اطلاق میگردد که در زمان معرفی آن در زمینه میزان ظرفیت محاسبه در واحد زمان در دنیا پیشرو باشد. این عبارت برای اولین بار توسط مجله «نیویورک ورلد» برای اشاره به جدولسازهای آیبیام در دانشگاه کلمبیا به کار رفت.
سیستمعامل ابررایانهها که اغلب امروزه انواعی از گنو/لینوکس و یونیکس هستند و اگر پیچیدهتر از ماشینهای کوچکتر نباشند همان قدر پیچیده هستند. ظاهری که کاربر میبیند سادهتر است چون سازندگان OSها منابع برنامهنویسی کمتری برای سرمایهگذاری بر بخشهای غیرضروری OSها (یعنی بخشهایی که مستقیماً به بهترین کاربرد سختافزار نمیشود) دارند. وجود یونیکس و گنو/لینوکس اجازه میدهد ظاهر کاربرد (user interface) نرمافزار دسکتاپ معمولی دوباره مورد استفاده قرار بگیرد. از نظر تاریخی تا ابتدا و میانهٔ دههٔ ابررایانهها اغلب سازگاری گروه دستورات و قابلیت جابجایی کدها را فدای عملکرد و سرعت پردازش و دسترسی به حافظهٔ کامپیوتر میکردند. اغلب ابررایانهها تا به امروز برخلاف کامپیوترهای گرانقیمت فنی high end main frames سیستمهای عامل بسیار متفاوتی دارند. Cray-۱ به تنهایی شش OS مخصوص خودش را داشت که جامعهٔ کامپیوتر هیچ خبری از آنها نداشت. به همین دلیل در آینده سیستمهایی با بالاترین کاربرد احتمالاً رنگ و بویی از گنو/لینوکس خواهند داشت اما با خاصیتهای مخصوص سیستمهای ناسازگار خصوصاً برای سیستمهای بسیار فنی و گرانقیمت با امکانات امن مطمئن.
سرفصلها:
سهم گنو/لینوکس از بازارهای مختلف کامپیوتری
معرفی ۵ ابررایانهٔ پرسرعت جهان و سیستم عاملهایشان
دلایل استفاده از گنو/لینوکس در ابررایانهها
تجربهای که ما در مرکز پردازش سریع دانشگاه شریف داشتیم
کلمات کلیدی: ابررایانه، HPC، سیستمعامل
برگزار شده توسط بنیاد دانش آزاد ایران
مکان برگزاری جشنواره: دانشگاه صنعتی شریف - سالن آمفیتئاتر مرکزی
روز, آزادی, نرمافزار, روز, آزادی, نرمافزار, SFD, Software, Freedom, Day, tehsfd, ابررایانه, سوپرکامپیوتر, supercomputer, hpc, شریف, دانشگاه